Monday, January 28, 2008

KOMAK utsedd till årets kurd !

Vid 2008 års Kurdgala på Södra Teatern i Stockholm utsåg KRG:s (Kurdistan Regional Government) Nordenrepresentationen KOMAK till årets kurd.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin läser upp juryns motivering till Årets Kurd

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin överlämnade utmärkelsen och läste upp juryns motivering.
”I över tio år har de bedrivit ett ovärderligt ideellt arbete i Kurdistan. Bortom alla gränser har dessa eldsjälar engagerat sig för att skänka barnen i Kurdistan ett liv där kunskap, jämlikhet, utveckling och demokrati är en vardag och en rättighet. När ett av Sveriges käraste kulturarv, böckerna om den rödhåriga, självständiga och starka flickan, skulle skickas till kurdiska barn fastnade de i den turkiska tullen. Uppmärksamheten i svenska medier blev stor. Kampen om Pippi och Alfons Åberg-böckerna belyste den bittra verklighet som kurder erfar på grund av sitt ursprung och sitt språk. Böckernas öde enade bekymrade svenskar och svenskkurder som med gemensam röst protesterade för de kurdiska barnens rätt att få läsa svenska sagor på sitt eget kurdiska språk”. ”För en outtröttlig, modig och viktig kamp. För en beundransvärd och osjälvisk anda. Deras namn betyder på kurdiska hjälp”.
Styrelsen tackar medlemmar, sponsorer och alla som har ställt upp och stöttat KOMAK. Det stöd som vi mottagit har möjliggjort det arbete KOMAK har bedrivit i Kurdistan.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin överlämnar priset Årets Kurd till KOMAK, Sevda Fizil från KOMAK tar emot priset. Tyvärr fanns inte KOMAKs ordförande Shamam Muradrasoli på plats pga sjukdom.

En nervös Sevda håller ett mycket kort och bra tack tal

Sevda Fizil, KRG´s Sverigerepresentant Taha Barwary, Ulla Hoffman, Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin och Özz Nujjen

Vi tackar jurin för utmärkelsen.


MVH KOMAKs styrelse

No comments: